כך תהפכו מרק עוף לארוחה של שלוש מנות

הפוסט הזה מתחיל, כמו רבים אחרים, מדברים שעוברים עליי ועל משפחתי. הפעם זה היה וירוס הקאות מרושע שתקף באופן סימולטני את שתי בנותיי באישון לילה. כמה שעות מאוחר יותר, סיר של מרק עוף מלא בירקות ואהבה, כבר עמד על האש. העניין הוא כזה, כל פעם שאני מכינה סיר כזה אני נתקלת באותה בעיה. הבעיה היא שרוב הילדים, וגם רוב המבוגרים, אוהבים את המרק שלהם צח (בתוספת אטריות, אורז או שקדי מרק, כמובן). ולכן כל פעם בסיום הכנת המרק נשאלת השאלה מה עושים עם הירקות והעוף מהמרק? הרי רבע פולנייה שכמוני לא תעז לזרוק אותם… אז, מה עושים? כל השיטות שלי מהמרק ועד הפשטידה, כאן לפניכם.

♥ מרק עוף
קשה לי להאמין שיש מישהו שחסר לו מתכון למרק עוף כי הרי זה משהו שעובר בירושה מדור לדור במישפוחה. לאלו מכם שבכל זאת עדיין לא העזו לנסות, מבטיחה שהיחס בין פשטות ההכנה לרמת הניחום שיש בקערת מרק ביתית, עוד יפתיע אתכם. מאיה מבצק אלים חקרה את הנושא לעומק בפוסט משגע, תוכל לקרוא על זה כאן. אני עושה ככה:

רכיבים:

  • עוף שלם מחולק או 2 כרעיים וכנף הודו.
  • ירקות בסיס (בלי זה אין מרק): שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, 2 גזרים, 2 קישואים, 2 בצלים, צרור פטרוזיליה, וצרור שמיר.
  • ירקות מורחב (אפשר להוסיף ואפשר גם בלי): דלעת, בטטה, גבעולי סלרי, דלורית, 2 עלי דפנה יבשים, 4 גרגרי פלפל אנגלי. בעקרון כל ירק שאתם אוהבים, למעט תפו"א שאני מרגישה שלא מוסיף למרק כלום. סלק אחד יצבע לכם את המרק בגוון אדמדם עמוק וזהוב ויוסיף המון מתיקות.
  • מים, כפית מלח גס גדושה.

הכנה:
מתחילים מהעוף – השיטה שלי להוריד קצת את כמות השומנים ולהימנע מפעולת הקיפוי (הסרת הקצף והג'יפה מהמרק), היא פשוט להניח את כל חלקי העוף במסננת גדולה בתוך הכיור, לסובב את הברז של המים להכי חמים, ופשוט לשטוף היטב במים חמים מאוד. בד"כ זה עובד ואח"כ אין צורך לקפות את המרק. מניחים את כל חלקי העוף בסיר עם הרבה מים (קצת יותר מחצי סיר, צריך להשאיר הרבה מקום לכל הירקות). מעבירים את הסיר לגז על להבה בינונית, ומחכים לרתיחה. בינתיים שוטפים וקולפים את כל הירקות (את הקישואים אני לא קולפת), וקוצצים לקוביות גדולות. כשהמרק רותח, בודקים שבאמת אין לנו קצף או לכלוכים שצריך להסיר. במידה ויש מקפים אותם (מסירים עם כף גדולה). מעבירים את כל הירקות שחתכנו לתוך הסיר בזהירות. עכשיו נותר רק לטפל בפטרוזיליה והשמיר, מורידים 2 ס"מ מהחלק התחתון שלהם, שוטפים היטב תחת זרם מים ומניחים אותם מעל המרק מבלי לערבב כדי שאח"כ נוכל להיפטר מהם בקלות. מבשלים שעה תוך שמירה על רתיחה עדינה. בסיום הבישול מעבירים את עשבי התיבול למסננת ומתחתיה קערה. לאחר דקותיים מחזירים את הנוזלים היקרים מפז למרק וזורקים את עשבי התיבול. השלב הבא הוא בהחלט לא חובה אבל אני גיליתי שכך יותר נוח לי לשמור את המרק במקרר. מצננים את המרק ומפרידים את מרכיביו: הירקות והעוף עוברים כל אחד לכלי משלו. את המרק מסננים במסננת של אורז ומעבירים לסיר קטן יותר. אני מעבירה תמיד חלק מהכמות למיכל פלסטיק ומניחה בפריזר שיהיה לי מרק לשעת חירום או לשימוש בתבשילים שונים.

אז מה עושים עם ירקות מכובסים מהמרק?
תוכלו להכין מהם פשטידה או קציצות. קצת התקשיתי לכתוב לכם את הכמויות, כי זה מאוד תלוי אילו וכמה ירקות יש בגרסת מרק העוף שלכם. אני לא כ"כ אוהבת את הטעם של השורשים בתערובת (במיוחד של הפטרוזיליה) אז אני פשוט זורקת אותם. לפני הכול מניחים את הירקות במסננת גדולה לכמה דקות כדי להיפטר מהנוזלים עד כמה שאפשר. מעבירים אותם לקערה גדולה ומועכים במזלג. (בגלל שהם מבושלים הם נמעכים בקלות).

♥ קציצות ירקות
מוסיפים ביצה טרופה (יכול להיות שתצטרכו אפילו שתיים, אבל תתחילו מאחת), חצי כפית מלח גס, כפית סודה לשתייה. עכשיו לחומרים היבשים – אני שמה תערובת של קמח לבן, קמח מלא (או קמח כוסמין), ופירורי לחם. מבחינת כמויות זה מאוד תלוי כמה נוזלית יצאה לכם התערובת. אפשר להתחיל משלוש כפות מכל אחד מהם, ואז להוסיף תוך כדי ערבוב ידני עד שהתערובת מרגישה מספיק מוצקה. מחממים שמן קנולה (בגובה ס"מ) במחבת גדולה. כשהשמן חם לוקחים כף גדושה מהתערובת ונותנים לה לגלוש למחבת. מטגנים כשלוש דקות מכל צד או עד הזהבה ומעבירים לצלחת עם נייר סופג. אגב, פעם הכנתי את אותן הקציצות באפייה בתנור, זה לא רע, אבל אין ספק שבמקרה הזה הטיגון עושה את שלו ומוסיף מאוד. (לגיוון תוכלו להוסיף פטרוזיליה קצוצה, היא עושה נפלאות פה, או בצל מטוגן).

♥ פשטידת ירקות
לא תמיד יש לי כוח לטגן. במקרים האלו אני מכינה מהירקות של המרק פשטידת ירקות בתנור. אחרי סינון הנוזלים ומעיכת הירקות, מוסיפים 2 ביצים, חצי כוס שמן זית, חצי כפית מלח גס, כפית אבקת אפיה ואת החומרים היבשים: קמח לבן, קמח מלא (או קמח כוסמין), ופירורי לחם. (פעם אחת נשאר לי קצת יותר מחצי כיכר של לחם ישן אז העברתי אותו בפוד פרוססור עד שקבלתי פירורי לחם). כמה? שוב, כמה שהתערובת תספוג, במקרה הזה זה יהיה משהו כמו כוס וחצי. מערבבים את הכול ומעבירים לתבנית משומנת בשמן זית ולתנור 180 מעלות, 40 דקות בערך.

ומה עושים עם עוף מכובס?
זה כבר סיפור יותר מדי מורכב בשבילי, להצליח להוציא משהו טעים מעוף מכובס ומיובש דורש כשרון רציני. איזה מזל שיש לי אמא מאסטרשפית קטנה! טלפון קטן ויש מגוון פתרונות טעימים:

♥ סלט עוף
מבוסס על אותו הרעיון של סלט טונה. מתחילים מטיפול בעוף: מפרידים את הבשר, נפטרים מהעצמות והעור, וקוצצים את הבשר שנשאר. מוסיפים כשתי כפות מיונז, בצל קטן קצוץ דק, ומלפפונים חמוצים קצוצים גם הם דק. ממליחים, מפלפלים, מערבבים ומגישים על לחם טוב.

♥ עוף מוקפץ
שוב, מתחילים מטיפול בעוף: מפרידים את הבשר, נפטרים מהעצמות והעור, וקוצצים את הבשר שנשאר. קוצצים ירקות לגפרורים, זה יכול להיות כל ירק שיש בבית: בצל, גזר, כרוב, קישוא, כרובית, ברוקולי, בצל ירוק. מטגנים את הבצל, מוסיפים שום, ג'ינג'יר, מאדים קצת. מוסיפים את הירקות ומקפיצים קצת (אפשר גם אפונה עדינה, כוסברה קצוצה). מוסיפים שליש כוס סויה, ואת העוף מערבים ומגישים עם אטריות אורז או שעועית.

♥ עוף מכובס בתנור
מכינים רוטב מהמרכיבים הבאים: 1/4 כוס סויה, כף דבש, 1 כף חומץ בלסמי (או 3 כפות יין אם נשאר לכם בקבוק פתוח), 2 כפות שמן זית/קנולה, 3 שיני שום כתושות, 3 ס"מ שורש ג'ינג'ר קצוץ דק. אני הוספתי גם כף קטשופ. מערבבים את חלקי העוף עם הרוטב, משרים שעה (חצי שעה מכל צד) ומכניסים לתנור לחצי שעה. מגישים עם תוספת פחמימתית שתהנה מהרוטב.

זהו, עכשיו אתם מצוידים היטב לחורף, בפוסט הבא מבטיחה לכם סבב אוצרות מתוק בטירוף. שיהיה בתאבון ולבריאות!

*** אם כיף לכם פה, תבואו שוב! תוכלו להירשם לקבלת עדכונים במייל, בתיבה מצד שמאל למעלה ***

14 תגובות על כך תהפכו מרק עוף לארוחה של שלוש מנות

  1. לקחת לי את המילים מהמקלדת.
    אין כמו מרק עוף!

  2. מאת טוביה‏:

    ברכות על הפוסט החדש:
    איזה פוסט מדליק ויפייפיה ממש
    -אני אזמין את עצמי

  3. אצלינו השאלה הזאת לא עולה אף פעם,
    כולנו אוהבים את המרק שלנו מלא בירקות ובעיקר בעוף מכובס.
    ואם אפשר להוסיף קניידלך זה הכי טוב.

    • מאת pitoti‏:

      מה שנקרא… אשריכם! אצלנו זה גם היה… אבל עכשיו שתי הבנות בתקופה של אוכל ממש בסיסי ופשוט :/

  4. מאת איילה‏:

    אצלנו מחסלים הכל….
    אבל יופי של רעיונות. 🙂

  5. מאת אבי ויגדר‏:

    תודה רבה על אחלה פוסט.
    מעיין מודה לך מאוד, גם על המרק וגם על לביבות הירקות (מסתבר שהיא אוהבת עוף מכובס).

  6. מאת נורית שרת‏:

    נראה טעים עכשיו יש לי מס. רעיונת
    תודה

  7. מאת וייס טובה‏:

    לתשומת לבכם!אסור בהחלט לשטווף במים חמים מהברז!!אלא מי דוד לא לשתיה..בדוק!!!!אפשר להרתיח מים ולשפוך על העוף הנקי ולהשהות 5דקות ואז לשטוף החטב שוב.חג שמח!!תבשילים מוצלחים.סבתא טובה

  8. מאת תהילה‏:

    אתר מקסים!!!!
    לגבי העוף בתנור, מכוסה או לא?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *