אוזני המן של סבתול

יש לי את הסבתא הכי קולית בעולם. קוראים לה שרה אבל אני ואחיותיי קוראות לה סבתול. כמו שסיפרתי כאן בעבר היא בשלנית מעולה, וסבתא חמה ואוהבת. לא מזמן, כשהייתה קצת יותר צעירה, היא נהלה לבדה חנות לבגדי נשים בדיזינגוף. זה היה בזמנים שאנשים היו "מזדנגפים" על באמת. אשת עסקים בזעיר אנפין (ובגובה של פחות ממטר חמישים). לסבתול, כמו לעוד הרבה סבתות, יש בראש ו/או על כל מיני פתקים, מתכונים סודיים של מאכלים משובחים שלוקח המון זמן להכין. כבר שנים שאנחנו בתהליכים (ובעיקר תכנונים) של הפקת חוברת מתכונים מסודרת עם כל המאכלים הטובים שבישלה עבורנו. פורים הגיע ואיתו הזדמנות נהדרת לתעד את המתכון ואת כל שלבי העשייה שלו כאן בבלוג, כך שגם אתם תהנו מהמתכון המשובח הזה. אוזני ההמן של סבתול ממולאים בתערובת של דבש ואגוזים טחונים, ועטופים בבצק פריך בדיוק במידה הנכונה. סטארט אפ גאוני דואג לכך שהחל מהביס הראשון המתיקות העדינה של המלית תתפשט בפה. אני, באופן אישי, מבטיחה לכם שאין דברים כאלה – טעמת נסעת. אחרי שתנסו אותם לא תוכלו לחזור לגרסאות הקנויות והחיוורות, ולא תחשקו באף מילוי אחר. להלן המתכון:

חומרים למילוי: 500 גרם אגוזי מלך • 4 ביסקוויטים פתי בר • 500 גרם דבש • 4 כפות סוכר • גרידת לימון • כף מיץ לימון.

חומרים לבצק: 10 ביצים • 11 כפות סוכר • 20 כפות שמן תירס (כוס שמן) • קילו קמח (600 גרם לבצק ועוד קצת לקימוח) • גרידת לימון • מיץ מחצי לימון.

הכנה: טוחנים את אגוזי המלך בשביל המלית. זו השיטה של סבתול:

תודו שלא ראיתם מכשיר כזה כבר הרבה מאוד זמן! אני חושבת שגם הוא לא פגש חברים שלו בזמן האחרון… בכל מקרה אלו מאיתנו שמעדיפים להנות מהנוחות החדשנית של פוד פרוססור חשמלי ואוטומטי מוזמנים בהחלט.

לא ברור מתי ואיך השתלבו ביסקוויטים של פתי בר למתכון. אבל עם פתקים מצהיבים שכתובים ברומנית, לא מתווכחים. טוחנים גם את הביסקוויטים ושומרים אותם בקערה נפרדת.

מגרדים קליפה של לימון שלם. בסיר כבד שמים חצי קילו דבש עם 4 כפות גדושות של סוכר, אני יודעת שזה נשמע המון, ושזה הולך להיות הרבה יותר מדי מתוק, אני מבטיחה שלא! סבתול, לעומת זאת, מתוקה מדבש ואיך שמצלמים אותה מיד קופצת מתוכה פרסונה של שחקנית קולנוע.

שמים על אש בינונית, ומחממים עד שהסוכר נמס והדבש נהיה נוזלי. כשזה מתחיל לרתוח, מוסיפים מיד את האגוזים הטחונים. במשך 2-3 דקות לא מפסיקים לערבב ושמים לב שהתערובת לא נשרפת, שמתחילות בועות בתחתית הסיר מורידים מהאש. גם אמא שלי היפה באה להשגיח על הסיר. תגידו שלום!

אחרי שמורידים מהאש מוסיפים את גרידת הלימון, כף ממיץ הלימון שלנו, ואת הביסקוויטים. מערבבים שוב, ומניחים את הסיר בצד עד שהתערובת של המלית תצטנן ונוכל לעבוד איתה. בינתיים מכינים את הבצק: שוברים ארבע ביצים לקערה, מפרידים שש ביצים נוספות ומוסיפים רק את החלמונים (הצהוב) לקערה של הביצים. סבתול, רגע! מה עושים עם כל החלבונים האלה? אה, מהחלבונים עושים עוגה אחרת… (בקיצור, אני אצטרך לחזור אליכם בעניין הזה). מוסיפים 11 כפות סוכר, ומקציפים את הביצים והסוכר במשך כמה דקות עד שהצבע נעשה בהיר מאוד. מוסיפים 20 כפות שמן, כמו שאתם רואים, סבתא שלי מרמה ויש לה כף גדולה מאוד, אז מדדנו וזה יוצא שווה ערך לכוס שמן. מוסיפים מיץ מחצי לימון, וגרידה מלימון שלם ומקציפים עוד קצת. מוסיפים 600 גרם קמח (עד 700 גרם לפי הצורך). מחליפים למיקסר וו לישה ומערבבים. שימו לב לתמונה פה מימין זו הצמיגות שאנחנו רוצים. זורים מעט קמח על הבצק, כך שיהיה מכוסה פלוס מגבת מטבח נקייה ומכניסים למקרר שינוח קצת. אפשר גם לתת לו העביר לילה שלם במקרר, סבתול אומרת שזה עושה לו רק טוב.

חוזרים למלית שהתקררה בינתיים. משמנים את הידיים במעט שמן ויוצרים כדורים קטנטנים (פחות קטנים מכדורי פינג פונג, קצת יותר גדולים מגולות). ועכשיו לסטארט אפ: משטחים טיפה את הכדורים וצובטים אותם משלושה צדדים, כך שנוצרת צורה של משולש עם לוק של עב"מ.

אתם לא מבינים עדיין את הגאונות, חכו לנגיסה הראשונה! לסבתא שלי יש את הגודל המדויק בידיים, אז נכנסנו לפס ייצור: היא הייתה אחראית על הכדורים ואני על יצירת העב"מים. יצא שאני די מוכשרת בזה ואפילו קבלתי מחמאות ממנה על הכישרון שיש לי בידיים מגיל קטן, ושבילדותי היא חשבה שאני אהיה אופטיקאית בגלל השילוב של יכולת טכנית וידיי זהב. אני בתגובה, התפוצצתי מצחוק, וכבר הרגע הזה היה שווה הכול.

חוזרים לבצק: מוציאים כל פעם כמות קטנה של בצק מהקערה (מחלקים לארבע-חמש מנות). מפזרים מעט קמח על משטח העבודה, על המערוך ועל הבצק, ולשים אותו היטב. מוסיפים כל פעם עוד טיפה קמח כל עוד הוא "שותה" אותו, נזהרים לא לייבש אותו מדי. מרדדים לעלה דק בעובי חצי ס"מ.

בעזרת כוס צרים עיגולים, תוך ניצול שטח מקסימלי… את השאריות מרדדים שוב וחוזר חלילה.

מניחים את העב"מים שלנו על גבי עלי הבצק, מרימים את שולי הבצק ומדביקים אותם היטב אחד לשני. בגלל שהבצק כל כך דק חלקם יפתחו באפייה והמילוי יציץ החוצה, בעיניי זה חלק מהקסם שלהם ולא צריך להתרגש.

כשהתבנית מלאה מכניסים לתנור חם 180 מעלות, ל – 20 דקות (תלוי כמובן בעובי הבצק ובתנור). שימו לב – בסיום האפייה הם לא אמורים להיות חומים, אלא צריכים להישאר בהירים. היזהרו מאפיית יתר!

והנה מה שיצא מהתנור:

מה שלא רואים בתמונות האלו, זה את הבנות שלי חגות מסביב לצלחת כמו שני נשרים, ואם הייתי יותר זריזה, אולי רק אולי, הייתי מצליחה לצלם יותר משלושה אוזני המן. איזה טעות שלא שמרתי כמה למשלוח המנות בגנים… טוב, נתקשר לסבתול בטח נשאר לה עוד בסטוק. חג שמח וכמו שסבתול אומרת: שנהיו בריאים!

*** אם כיף לכם פה, תבואו שוב! תוכלו להירשם לקבלת עדכונים במייל, בתיבה מצד שמאל למעלה ***

16 תגובות על אוזני המן של סבתול

  1. מאת אודליה‏:

    מקסים… ובעיקר נראה טעים למדי…

  2. מאת Yonit‏:

    הסבתא שלך מאוד הזכירה לי את הסבתא שלי. גם נמוכה נמוכה, עם כלים מימי אנו באנו ושמחת חיים בלתי נדלית. תודה על פוסט מקסים וטעים. מקווה שתרגישי אחרת בנוגע לאופטיקאית, כי את לא פחות עם חוש כמו של סבתא שלך יקירה. חיבוק גדול מרחוק.

  3. מאת שרון‏:

    כמה כיף היה לקרוא את הפוסט הזה! הוא ממש הזכיר לי את סבתא שלי שגם אצלה המתכונים בכפות וכמובן שהכף שלה גדולה הרבה יותר מכל כף שיש לי בית ומתכון בלי לפחות 10 ביצים הוא לא מתכון. הטריק של המילוי פשוט גאוני, אאמץ לשנה הבאה וכמו שגם סבתא שלי אומרת: שנהיו בריאים!
    סוף שבוע נעים וחג שמח!

    • מאת pitoti‏:

      תודה שרון, איזה כיף לשמוע את זה ממך!!! וכן, זה מצחיק אבל לסבתות של כולנו יש הרבה מן המשותף… חג שמח יקירתי!

  4. מאת רחל ניר ליכטנברג‏:

    מקסים ומרגש.

  5. מאת נעמה‏:

    איזה יופי!!
    חיכיתי לרגע הזה של לקרוא את הפוסט והמתכון!!
    וכל הכבוד לסבתול שאת באמת מאוד דומה לה!

  6. מאת Junam‏:

    מהמם!!!
    כמו שאומרים גם יפה וגם אופה!
    מחכה לפוסט של פסח ומחכה לטיזר.
    שמייח במטבח שלנו (סליחה אני קצת מושפעת מריפיט של פרפר נחמד)

  7. וואו איך שזה נראה מעולה.
    ולראות את סבתא שלך מכינה את זה בכלל עושה חשק לסבתא.

  8. פינגבאק: גפילטעפיש – לא לפולניות בלבד | פיטוטי

  9. מאת rica‏:

    שלום
    מרגש הזכיר לי נשכחות אשמח למתכון לעוגת תפוחים כי אימי ז'ל לא השאירה מתכונים
    תודה

  10. פינגבאק: חג פורים שמח | לא על האוכל לבדו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *