גפילטעפיש – לא לפולניות בלבד

ראש השנה מתקרב אלינו בצעדי ענק ואיתו ארוחת החג. אחרי התגובות המפרגנות שקבלתי לפוסט אוזני ההמן של סבתול, היה לי ברור שהפוסט של ראש השנה יהיה עם מתכון של הגפילטעפיש המעולים שלה, והיחידים שאני באופן אישי מוכנה לטעום. אז הנה לכם (ולי) עוד הזדמנות להציץ למטבח ולשיטות העבודה של סבתא שלי.

***אזהרה*** פוסט זה עלול להכיל תמונות קשות לצפייה
כשהתחלתי לעבוד על הפוסט הזה הבנתי שאיך לומר… סקסי הוא לא יהיה. אז במקום להיכנס לפאניקה, פניתי לחברותי הבלוגריות לבקש עצה. איזה מזל שיונית צוק, בלוגרית ומפרגנת מקצועית מלידה, הציעה לצרף לפוסט את האישה שהכי מתאימה לתפקיד הלא היא מיכל פישביין – הפולנייה שמאחורי אניקמה. מיכל יוצרת מגנטים, פלייסמנטים, סינרים – שלל מוצרים שמעוטרים בפניניהן של הפולניות המצויות. פור דה רקורד סבתא שלי לא פולנייה. היא בכלל רומניה למהדרין, אבל כמו כל אישה ואם בישראל יש לה את כל הסממנים כולל צרור אמרות שפר פולניות. בקשתי ממיכל להכין במיוחד בשביל סבתול עיצוב עם אחת מהאמרות שלה. הבחירה ביניהן הייתה קשה. אני יכולה לומר לכם ש"נהיו בריאים" ו "לא צריך" הובילו ראש בראש, אבל בזכות הנסיבות החגיגיות שהובילו אותנו להכנת הגפילטעפיש המשובח שלה, הוחלט על המשפט המעולה והממצה: "שלי לא מתוק". אז סבתול זה במיוחד בשבילך, והמון תודה למיכל פישביין המוכשרת:

הפולניה (גפילטע)

חכו לסוף הפוסט כי לפולנייה יש משהו גם בשבילכם!!! 

ועכשיו, למתכון – קציצות גפילטעפיש של סבתול:

חומרים לקציצות: 1.2 קילו דג קרפיון טחון (מתוך 2.5 קילו דג סה"כ) • 2 בצלים גדולים • כפית מלח גס • חצי כפית סוכר • חצי כפית פלפל לבן  • ביצה • חצי כוס שמן זית • חצי כוס מים • פרוסת לחם לבן ללא הקרום, רטובה וסחוטה (בפסח 2-3 כפות קמח מצה) • מיץ מחצי לימון.

חומרים לציר: הראש, העצמות והעור של הדגים (יש לבקש בחנות שטוחנים לכם את הדגים שישמרו לכם את כל החלקים האלה בנפרד) • גזר גדול קלוף • בצל גדול שלם קלוף • כפית שטוחה מלח גס • חצי כפית פלפל שחור • 2/3 כפית סוכר • חצי שקית אבקת ג'לטין טהור.

חומרים לקישוט: עלי פטרוזיליה • הגזר שבישלנו בציר • 3 תפו"א אדמה בגודל בינוני – גדול.

הוראות הכנה: לפני הכול תצטרכו לגשת לחנות דגים טובה ולבקש שניים וחצי קילו דג קרפיון. כדי שלא תצטרכו להתמודד עם ניקוי וטחינת הדג, בקשו מהמוכר שיטחן לכם את הדג ושישמור בנפרד את הראש האדרה והעור. הסיבה לכך היא שנצטרך אותם בשביל ציר הדגים. ועכשיו מתחילים: שוטפים היטב את ראש הדג והעצמות תחת מים זורמים. מסננים. סבתול מקפידה להוציא את העצם הלבנה שנמצאת בחלקו האחורי של ראש הדג מפני שהיא בעלת טעם מר. ככה לימדו אותה ברומניה, אבל יכול להיות שזה לא רלוונטי לדגי הקרפיון שבהם משתמשים בארץ. בכל אופן היא עדיין עושה זאת (כוחו של הרגל). השיטה היא להשתמש בקצה של סכין חדה ופשוט להסיר את העצם.

3.1

שימו לב, טריק של סבתות – לעבוד בתוך הכיור לאורך כל תהליך הבישול, חוסך הרבה ניקיונות אחר כך. ממליחים את הראש והעצמות עם כפית מלח גס ונותנים לזה "לשבת" קצת. זה נראה הרבה מלח, אבל אל דאגה, לפני שנעביר אותם לסיר נשטוף אותם שוב. בינתיים מרתיחים מים בגובה חצי הסיר, מוסיפים פנימה את הגזר הקלוף כולו, בצל שלם קלוף, כפית שטוחה מלח גס, חצי כפית פלפל שחור, 2/3 כפית סוכר ומחכים לרתיחה. בינתיים קוצצים דק שני בצלים גדולים. שמים מעט שמן במחבת, מוסיפים את שני הבצלים הקצוצים וכפית מלח. המלח גורם להפרשת נוזלים ולכך שהבצל יצא שקוף ולא מוזהב. מערבבים מדי פעם. התוצאה צריכה להראות כך:

4

ברגע שהנוזל בסיר מתחיל לרתוח, שוטפים את ראש הדג והעצמות מהמלח, ומסננים את המים. מכניסים את כל חלקי הדג לסיר ומשאירים לרתיחה עדינה במכסה סגור לחצי שעה לפחות.

6

מכינים את התערובת: ממלאים ספל בחציו שמן זית והחצי השני מים. מוסיפים חצי כפית סוכר, חצי כפית מלח גס, רבע כפית פלפל לבן וטורפים היטב. בקערה מערבבים את בשר הדג הטחון, את הספל עם הנוזלים שהכנו, ביצה טרייה, מיץ מחצי לימון (אפילו קצת פחות), הבצל המאודה ופרוסת לחם לבן רטובה וסחוטה. (בפסח מחליפים את פרוסת הלחם ב 2- 3 כפות גדושות של קמח מצה). ועכשיו כוכבית*: סבתא שלי, כמו כל סבתא שלוקחת את התפקיד שלה ברצינות, מחזיקה בבית מטחנת בשר. בשלב הזה היא טוחנת את הדג טחינה שנייה, ביחד עם הבצל, מסיימת בניקוי המכונה עם פרוסת הלחם ורק אח"כ מוסיפה את שאר מרכיבי הקציצות. אין ספק שהשלב הזה מוסיף המון עדינות לתוצאה הסופית של הקציצות. אני מניחה שרוב האנשים יעדיפו לדלג על השלב הזה, וזה בהחלט אפשרי.

8

חוזרים לציר שלנו – מוציאים את העצמות מהמים ומסננים את המים במסננת דקה כדי להיפטר מעצמות קטנות ולכלוכים. מחזירים את ציר הדגים לאש, ומכסים את הסיר.

9

יוצרים קציצות מהתערובת שהכנו מהדג הטחון, מעבירים לסיר עם הציר. מנענעים קלות את הסיר כדי שכל הקציצות ימצאו את מקומן וישבו בנוחות בתוך הציר. כשזה מתחיל לרתוח מנמיכים לאש קטנה מאוד ומשאירים לשעתיים וחצי. והנה סבתול המתוקה מקצצת לנו קציצות.

10

מקלפים שלושה תפו"א גדולים ופורסים לעיגולים בעובי סנטימטר. ניתן להכניס את תפוחי האדמה לבישול ביחד עם הדגים. סבתול מעדיפה לבשל אותם בסיר נפרד עם מים ומעט מלח חצי בישול, ורק אז להעביר אותם לסיר של הדגים.

7

לקראת הסוף, כשהקציצות כמעט מוכנות, מסננים את המים מתפוחי האדמה ומעבירים אותם לסיר של הקציצות לעוד כעשרים דקות. טועמים ורואים אם צריך להוסיף משהו. מעבירים את הקציצות, ללא הציר, לצלחת הגשה גדולה ועמוקה. מניחים את תפוחי האדמה בצורה יפה מסביב לקציצות וגם ביניהן. חוזרים לסיר עם הציר שנותר בתוכו. מביאים לרתיחה, מוסיפים את אבקת הג'לטין תוך כדי ערבוב מהיר ומעבירים מיד את הנוזל אל קערת ההגשה שלנו.

13.5

פורסים את הגזר שבו השתמשנו לציר לפרוסות דקות ומניחים על כל קציצה פרוסת גזר אחת לקישוט. שוטפים 5-6 גבעולי פטרוזיליה בשביל הקישוט, ומניחים על כל קציצה עלה פטרוזיליה. במקרר, הציר יתקשה ויהפוך לצמיגי. וואלה! אפשר להגיש, רצוי עם משהו פיקנטי ליד. בפסח סבתול מגישה את הגפילטע עם חזרת שהיא עושה לבד. בראש השנה היא מכינה סלט של חצילים ופלפלים קלויים, שום ודבש, כדי שתהיה לנו שנה פיקנטית ומתוקה. בתיאבון!

12

זוכרים שהבטחתי לכם משהו טוב מהפולנייה? אז הנה זה בא: אתם מוזמנים לכתוב כאן בתגובות, את המשפטים הכי פולניים ששמעתם בחיים שלכם. מיכל תבחר את המשפטים הטובים ביותר ותוסיף אותם למאגר שלה עם קרדיט לכותבים. בין כל המשפטים תערך הגרלה, וכותב המשפט שיעלה בפור יקבל מתנה סינר מבית אניקמה. אפשר, כמובן, להגדיל את סיכוייכם לזכות אם תכתבו יותר ממשפט אחד (בתנאי שכל משפט יירשם בתגובה נפרדת). אז יאללה, כולכם מוזמנים להשאיר כאן בתגובות את הפנינים הפולניות המבריקות ביותר שיש לכם. שניהיו בריאים!

47 תגובות על גפילטעפיש – לא לפולניות בלבד

  1. מאת לילך‏:

    1. אני מכירה את הסחורה שלי
    2. לשונאים שלי אני לא מאחלת את זה

  2. מאת יונית‏:

    זהו, עשית לי את אוירת החג באופן סופי!
    מוכנה לגפילטע האהוב עלי……….

  3. מאת טלי‏:

    זה בסדר, אני לא אבוא

  4. על ארבע ניקיתי את הבית! (במקרה של סבתא שלי, אני באמת לא אתפלא שזה נכון)

  5. דסינק'ה, דם סמיך ממים

  6. מאת רחלי‏:

    איזו סבתא חמודה!!!
    דרוש מתכון לסלט חצילים ופלפלים קלויים, שום ודבש….

  7. מאת חנה‏:

    אין לי את כל הזמן שבעולם.

    רעיון מדהים המתכון והכל שנה טובה.

  8. מאת נעמה יערי‏:

    המשפט הפולני "ואם זה עוד היה מצליח" כשנותנים לנו מחמאה על איזה שהוא תבשיל שהצליח….

  9. מאת מירי‏:

    שתהיה שנה טובה (נו. יותר גרועה מזו היא כבר לא יכולה להיות)

  10. מאת שוש פנקס‏:

    1. נפלא, בתנאי שתבטיחו לי שהדגים בילו את סוף חייהם באמבטיה שלנו, אחרת הגפילטע לא יצליחו לי.

    2. "לא נורא, אתם יכולים ללכת, אני כבר אשב לבד בחושך"

    3. או: "אני כבר אנוח בקבר"

    4. "מזה כ"כ מצחיק? אני לא מבינה" (כתגובה על בדיחה על פולניות)

    5. נאמר אצלנו בעיצומה של ארוחה מלאה שתחילתה סלט ביצים, סלט תפו"א, פילטע פיש מרק אטריות,
    כבד קצוץ ועוד.
    "תשאירו מקום לטשולנט, אחרת אצטרך לזרוק"

    6. "לא משאירים אוכל בצלחת, אריה! בוא תגמור "

  11. מאת שני רייזר‏:

    אוי……. (אנחה כבדה ומלאה) אין לי כוח יותר.

    זה בסדר…… אני אעלב לי בשקט

    כן כן כן תלכו בלעדיי……… תהנו…….

    אתה לא אוהב אותי יותר……. נכון?!

    אמא לא ישנה כל הלילה כדאי לתפור לכם את התחפושת (שלי אמיתי בשימוש כל שנה !!!)

  12. מאת עפרית‏:

    מתעבת גפילטע אבל חולה על משפטי פולנייה
    ונינה אחד מבית סבתא שבכלל היתה צברית ממוצא רוסי

    אל תאכלי מהר, את לא יושבת בגשם

  13. מאת שירה‏:

    גם אני לא מאוהבי הגפילטע, אבל הנה משפטים מבית אבא (הפולני האמיתי במשפחה):
    רק 98? לא נורא, פעם הבאה תצליחי יותר…..
    למה יחפה?!! נהייה לי קר רק מלראות אותך
    שאני לא אדאג?

  14. מאת באה גל‏:

    איזה יופי של מתכון – במעט שונה מזה שאני מכירה.
    אנסה אותו בשמחה.

    "אל תאכלי בעמידה – יהיו לך רגליים שמנות"
    "הכנתי עוד קצת – שלא יחסר"
    "מה בוער לך – שבי תטעמי משהו"

  15. מאת קשת‏:

    כנראה יש סיבה לזה שהוא פנוי….

  16. מאת דפנה‏:

    הנה משפט פולני:
    " היא לא מתקשרת- אני לא מתקשרת!"

  17. נהדרת!!!!
    למרות התמונות הקשות לצפייה ולמרות שורשיי המרוקאיים – נהניתי מהרעיון ומהביצוע!
    תמיד תענוג לקרוא אותך!

  18. מאת pitoti‏:

    משפטים מדהימים, תודה לכולם!!! יאללה, תנו לנו עוד! יש לכם זמן עד ערב החג בו נכריז על הזוכה בהגרלה.

  19. מאת אורלי‏:

    איזה תמונות מרגשות של הסבתא!! מקסימה!!!

    "אני בסדר. כל הלילה לא ישנתי." 😛

  20. מאת רותי ישראל‏:

    כשהיו באים לסבתא שלי ומביאים לה משהו: אוי, בשביל מה? באמת לא הייתם צריכים. אם לא היו מביאים משהו: ראיתם איזה חזירים? אפילו סוכריה לא הביאו. (כמובן אחרי שהלכו). שנה טובה, שנשמע בשורות טובות ונראה קצת נחת.

  21. מאת יונית‏:

    לא משנה מה היתי מספרת לסבתא שלי היא היתה אומרת "טוטוטו, ששש שלא ישמעו, נו ספרי לי עוד".

    וגם כשהיתי צריכה עידוד היא היתה אומרת לי "זיסינקע שלי" שמסתבר שכל הנכדות שלה היו זיסינקע. אבל למרות שכולם היו כאלה, זה עדיין מרטיט את הלב להזכר.

  22. מאת גלי‏:

    "העזרה הכי טובה – שלא תפריעו" משפט שהיה קבוע ביום האם כשרצינו "לעזור" במטבח או לנקות את הבית
    ואגב, בכל פסח, הגעפילטע פיש של אמא שלי זוכה לתשבחות ובמיוחד הרוטב המעולה. מתה על האוכל הפולני!

  23. מאת מירי‏:

    פה גדול, אוכל הכל

  24. מאת סנדרה סולומון‏:

    בן דוד של אמא שלי התחתן עם פולניה אותנטית. היא אומרת ככה (ציטוט):
    "כל הבדיחות על הפולניות, זה לא בדיחות. הכל אמת".
    חג שמח ושנים טובות.

  25. מאת עפרה‏:

    כשהטלפון לא היה מפסיק לצלצל ולהטריד, ומישהו היה אומר "אוף" היתה הסבתא הפולניה שלי אומרת "שאצל השונאים שלך לא יצלצל הטלפון"

  26. מאת מיכליקה1‏:

    קודם כל – יופי של פוסט, והמון תודה לסבתול על המתכון.. ננסה!
    המשפט של סבתא שלי ז"ל היה – "היא לא חברה, היא מכרה" (וזה בא להבדיל בין חברים – שיש ממש מעט, ורובם היו ביחד בגטו/במחנה/באוניה, ובין כל השאר, המכרים..)

  27. מאת מיכליקה1‏:

    המשפט השני – "אם לא אני, מי ידאג?"

  28. מאת הילה‏:

    תודה רבה על המתכון! אני חולה על גפילטע .

    1.קודם כל לא! (על כל בקשה שמבקשים), ורק אחר כך אולי…
    2. הדג של אמא שלי היה יותר טעים (נאמר לרוב על החמה)
    3. אמרתי לך, אני הרי יודעת מה יהיה…

  29. מאת לילך‏:

    אח איזה תגובות מצחיקות ומחממות לב.
    עוד משפט קבוע אצלנו:
    אל תלכי יחפה- הקור בא מהרגלים

  30. מאת רחלי‏:

    משפט של אמא שלי:
    1. "אבל הכנתי את זה במיוחד בשבילך!

  31. מאת חוה‏:

    אכלתי וטעמתי את בישוליה של הסבתא הזו לאורך שנים רבות……ואני שמחה להעתיק את המתכון
    המישפחתי הזה. במישפחתנו כשהיו שואלים : כמה קמח ? כמה שמן ? היו עונים ברומנית
    (Cat cuprinde) כלומר ….״בערך עד שזה נראה מספיק…״ אני שמחה שסוף סוף אפשר להעתיק
    את המתכון עם הכמויות הנכונות ובכל זאת האילטור האישי מנצח.
    כל הכבוד לשרה זמבילוביץ.Happy Birthday.

  32. מאת ליטל ירון‏:

    לסיים הכל מהצלחת עבדתי על זה קשה מאוד!

  33. מאת רוית‏:

    ואני כבר אנוח בקבר…

  34. מאת מאי‏:

    הכל דראק… אבל לא מתלוננת!

  35. מאת מיקולה‏:

    אני עוקבת גם אחרייך וגם אחרי הפולניה כבר הרבה זמן, ותמיד רציתי לכתוב משפט לפולנייה – גם כי אצלנו כולן פולניות (בעיקר באופי) וגם כי אני, רחמנא לצלן, מוצאת את עצמי עכשיו כאמא אומרת דברים שאמא שלי אמרה לי ושנשבעתי שאני לא אגיד (:

    המשפט שלי הוא: ״ רק מלראות איך את לבושה נעשה לי קר״
    שנה טובה (:

  36. מאת רות‏:

    אני כבר אנוח בקבר!

  37. פינגבאק: עדכון תוצאות ההגרלה! | פיטוטי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *